maandag 30 mei 2011

Zaterdag 14 mei: Een koninklijke afsluiting

Vrijdag 13 mei werden de vruchten al geplukt van een week hard werken. Vol trots presenteerden de leerlingen van de eerste en tweede klassen wat ze tijdens de projectweek geleerd hadden. Een dag vol spetterende optredens en kleurrijke tentoonstellingen was het resultaat.
Als klap op de vuurpijl kwam zaterdag de grote finale in de Ridderzaal in Den Haag. Hier werd tijdens een vergadering het 100jarige bestaan van Heemschut gevierd. Met beschermvrouwe Koningin Beatrix als eregast, maar er waren meer bijzondere gasten aanwezig. Een groep van twintig leerlingen van het Corderius mocht namelijk ook bij deze vergadering zijn. Niet alleen aanwezig, maar vier van hen werden zelfs op het podium geïnterviewd. Om vervolgens bij de lunch een gezellig praatje met de Koningin te maken. Dat was  natuurlijk even spannend. Maar ach, achteraf bleek dat ze eigenlijk best een beetje op oma leek.
Wie kan er nou beter vertellen over deze dag dan één van de leerlingen zelf. Daarom hier een verslag van Niels Welsch uit VM2:


Afgelopen zaterdag gingen wij met een aantal leerlingen naar de bijzondere algemene vergadering van leden van vereniging Heemschut in de Ridderzaal. Ook was H.M. koningin Beatrix aanwezig. Ik en drie andere leerlingen mochten op het podium komen en vertellen wat wij in de projectweek hebben gedaan en wat wij ervan hebben geleerd. Na afloop was er een lunch en tijdens die lunch mochten wij koningin Beatrix een hand geven en hebben wij met haar gepraat. Het ging over dat we goed moesten leren kijken naar bepaalde gebouwen en dat achter elk gebouw eigenlijk wel een eigen verhaal zit. Ik vond het echt heel erg leuk om een keer mee te maken, maar de vergadering vond ik best een beetje saai want het ging alleen maar om het behoud van erfgoed en dat Heemschut 100 jaar bestaat. Ik had niet eens het gevoel dat wij met de koningin aan het praten waren maar later, thuis drong het pas echt tot me door.  Het was heel erg gezellig met de andere kinderen en het was een leuke afsluiting van de projectweek.

Lisette de Ruijter, workshopbegeleidster ‘Sociale Media’





 Foto's: Heemschut

donderdag 19 mei 2011

Donderdag 12 mei: Sportieve dag

Amersfoort, 12  mei 2011
Sporten bij de Bokkenduinen


De dag begon op het Corderius College, te Amersfoort. Om half negen verzamelden ze in de mediatheek. Ze werden om tien uur verwacht op het sportcomplex de Bokkenduinen. De kinderen kregen de kans om kennis te maken met verschillende sporten. De mogelijke sporten waren voetbal, tennis, volleybal en rugby.
De sport faciliteiten waren goed. Er werd zowel gevoetbald, getennist, gerugbyd en gevolleybald. Er werd eerst een half uur flink opgewarmd, door rustig de bal over te spelen of heen en weer te tikken. Ze hebben een toernooitje gespeeld en goed bewogen. Uit de interviews is gebleken dat het een georganiseerde en sportieve dag was. Ze hebben het flink naar hun zin gehad. Ook vonden ze de begeleiders erg behulpzaam en ze gaven goede uitleg. Er was genoeg vrije tijd. De velden lagen er mooi bij en er waren goede materialen. Ook hadden we mooie weersomstandigheden. De kinderen vonden het allemaal erg leuk en ze zouden het graag nog een keer willen doen.

Al met al was het een geslaagde dag, de kinderen vonden het leuk en daar gaat het om.


Luc Verhoeve

Dominique Berendse

Renee Yntema

Peter van Buiten

Mick Kers





Aandachtig luisteren naar de uitleg




De leerlingen konden niet wachten om te beginnen




En het volleyballen kon beginnen




Enthousiasme tijdens deze sportdag




Groepsfoto van de voetballers




Het tennisclubje




Hooghouden die bal




Oefening baart kunst




Tijd voor een potje voetbal




Warming-up voor het rugby








maandag 16 mei 2011

Woensdag 11 mei: Kunstige activiteiten

                                                                                                    Amersfoort, 11 mei 2011
Culturele  woensdag

Op het Corderius College in Amersfoort wordt ook vandaag weer leuk en sportief mee gedaan met de activiteitenweek. Vandaag zijn op school een aantal lokalen beschikbaar gesteld voor verschillende activiteiten zoals dans, drama, knutselen en multimedia.

Met een groep van dertig leerlingen en een goeie dansleraar ziet het er erg gezellig en leuk uit bij de dansgroep. De dans zit goed in elkaar en er wordt volop de hele dag door gedanst. Bij de activiteit multimedia zijn de kinderen de hele dag bezig geweest met poppetjes in elkaar knutselen en een eigen achtergrond maken en dat allemaal om uiteindelijk een eigen filmpje te maken, bij de activiteit drama hebben de kinderen geleerd om met verschillende emoties om te gaan en om die ook te uiten. Als je door de gangen van het Corderius loopt hoor je deze hele week vrolijke geluiden en muziekjes want er zijn een aantal kinderen druk bezig met de hele dag muziek maken en proberen om nieuwe instrumenten te bespelen. Een gezellige week voor de leerlingen.

Daphne Berendse
Anouk de Jong
Thomas Bosveld
Laurens Hijink
Nathan Terlouw


Beethoven Jr.
Creativiteit in de lucht


Meesterwerk in wording


Een ware meester aan het spelen


Mozaïek in keramiek


Vrouwelijke Picasso’s


Stop motion disco


Vol enthousiasme aan de arbeid

donderdag 12 mei 2011

Donderdag 12 mei: Alle talenten worden benut

                                                                                          Amersfoort, 12 mei 2011
Corderius beweegt!
Veel scholieren hebben weinig beweging, daarom doet het corderius college veel aan sportactiviteiten. Afgelopen dagen hebben leerjaar  één en twee meegedaan aan een activiteitenweek.

Woensdag 12 mei gingen eersteklassers naar de Bokkenduinen. Hier werd er flink gesport. De leerlingen werden in vier groepen verdeeld. Er werden diverse activiteiten gedaan zoals: voetbal, volleybal, rugby en tennis. De leerlingen waren actief bezig en maakte er een mooie dag van.
De volgende dag was er ook nog een activiteit bij de tweedeklassers. Er werd lekkere muziek gedraaid en gedanst. Er werd eerst een warming-up gedaan en vervolgens werden ze in groepjes verdeeld. De kinderen moesten zelf een dans bedenken, maar hadden moeite met het uitzoeken van leuke muziek. Uiteindelijk vonden ze een geschikte nummer. Naast het dansen vonden er ook nog andere workshops plaats.
De leerlingen van het Corderius vinden het erg belangrijk om te bewegen om zo fit en gezond te blijven. Ze vinden het ook erg leuk dat de school een projectweek organiseert waarbij ook beweging is. Het is een keer wat anders dan les. De meeste leerlingen van het Corderius zitten zelf ook op een sport.

Kortom het Corderius houdt zich bezig met bewegen en de leerlingen vinden het erg leuk. Al het oefenen van de dansers is natuurlijk niet voor niets, morgen moet het namelijk gepresenteerd worden. Ook de andere dansgroepen zullen hun dans laten zien.

Nazife Shabani, Tamana Rahimi & Louise Smeeing


Even voordoen


Met de armen in de lucht


Warming-up



Donderdag 12 mei: Religieus Erfgoed

                                                                                               Amersfoort, 12 mei 2011
Religieuze Donderdag
Donderdag morgen gingen de leerlingen van leerjaar twee naar de  kunsthal KAdE (Rijksinstituut voor het Cultureel Erfgoed). Daar brachten de Rijksmedewerkers de leerlingen kennis bij over Cultureel Ergoed  en de vele soorten daarvan. Ze kregen eerst een film te zien en daarna nog een korte PowerPoint. Vervolgens werden de leerlingen op de hoogte gebracht  over bij welke activiteit ze werden verwacht. Wij volgden een aantal leerlingen die op weg waren naar de Lutheraanse kerk in Amersfoort.
De leerlingen kwamen aan na een wilde fietstocht op het hoge tempo van meneer Van Santen. Op een gebroken ketting na raakte niemand gewond. Bij aankomst kregen de leerlingen een korte inleiding over de buitenkant van het gebouw (dat in Griekse stijl gebouwd is). Binnen gaf Dhr. Witlam verdere informatie over de kerk. Vervolgens gaf meneer Van Santen een complete geschiedenisles over Lutherisme en aflatenhandel. Daarna werd de leerlingen een muziekstuk voorgeschoteld op de orgel wat Luther heeft gecomponeerd. Dit nummer werd ons voorgespeeld door Henk Veldman die tevens veel over het orgel zelf kon vertellen. Hij liet  de leerlingen bijvoorbeeld de binnenkant van het orgel zien. ook liet hij zien hoe de mensen er vroeger voor zorgden dat er lucht door het orgel ging, namelijk door op twee houten pedalen te gaan staan en fitness bewegingen op en neer te maken, die middeleeuwers zullen sterke been en buikspieren hebben gehad. Dhr. Witlam vertelde de leerlingen nog over de kerkklok, na een heel verhaal bleek dat door een mysterieuze fout die in de Tweede Wereldoorlog was gemaakt deze klok een scheepsbel bleek te zijn. Een van de leerlingen mocht als afsluiting deze klok nog even luiden.
De dag vandaag is, op een kapotte ketting na, helemaal goed verlopen. Het feit dat  de leerlingen uitgeput waren van meneer van Santen zijn race kwaliteiten is niet erg, want ze konden ruimschoots uitrusten tijdens zijn geschiedenisles in de kerk.
Laurens Hijink, Nathan Terlouw, Daphne Berendse, Thomas Bosveld, Michelle Walet & Anouk de Jong

Afbeelding van de kerk in zijn oorspronkelijke staat


Beeld van Maarten Luther


De avondmaaltafel en de sprekerskansel


De koster, meneer Witlam


De orgelpijpen


De trap die naar het klokkenluid touw leidt


Een schilderij van de eerste kerkenraad van de kerk


Het klokkenluiderstouw


Het orgel, gezien vanaf de plek van de organist


Het orgel


Meneer van Santen geeft geschiedenisles in de kerk


Race naar de kerk







Voorste helft van de kerk, gezien vanaf het klokkenluidersbalkon

woensdag 11 mei 2011

Woensdag 11 mei: Militairen in het museum

                                                                                            Amersfoort, 11 mei 2011
Flashback

Vandaag hebben een kleine groep tweedejaars leergierige leerlingen van het Corderius College het Cavalerie museum bezocht, vlakbij dierenpark Amersfoort.

Op deze mooie zonnige dag is er een groep van ongeveer vijfentwintig kinderen vertrokken naar het Cavalerie museum Amersfoort. Eenmaal door de slagbomen en de strenge bewaking bevonden we ons dan eindelijk op de plaats van bestemming. Hier werden we vriendelijk ontvangen door een gezellige oude man. Na een korte opening en een woordje vooraf mochten we onze ogen eerst de kost geven aan zeer oude maar toch uitzonderlijke leger uitrustingen, wapens en voertuigen. Wat in die tijd niet meer dan een paard was, allemaal heel leuk en aardig maar we wilden nu dan toch wel wat ruigere vervoermiddelen zien. Toen onze gebeden waren verhoord werden we door de vriendelijke oude man met plezier meegenomen naar de tanks. Eenmaal buiten begon de man dan ook vol trots en vrolijk te vertellen over de eerste tanks die we zagen. Ze hadden alles Duitse, Engelse, Franse en zelfs Russische tanks. Na een kort foto momentje met de hele groep ging meneer weer vol passie verder en werden we vriendelijke meegenomen naar een andere ruimte op dit grote terrein. Bij binnenkomst stonden daar gelijk de eerste gevechtsvoertuigen van Nederland en alles wat daar bij kwam kijken. Hier kregen we een zeer educatieve rondleiding langs alle tanks die daar te bezichtigen waren. Na de rondleiding kon iedereen nog even wat eten en daarna rustig weer naar school vertrekken.

Nog even met een paar leerlingen gepraat om de meningen van de dag te horen. Over het algemeen een zeer gezellige en leerzame dag.

Peter van Buiten
Mick Kers
Luc Verhoeve
Renee Yntema
Dominique Berendse


Deze grote tank verwelkomt je als je binnenkomt


De leerlingen mochten zelf ervaren hoe zo'n voertuig er nou van binnen uitziet


Een oud Nederlands verkenningsvoertuig die in de kazerne stond


Een tank uit de koude oorlog


Even lachen!


Helemaal uit de Tweede Wereldoorlog


Strak in pak


Vuurwapens uit vervlogen tijden



Dinsdag 10 mei: Iemand nog een bot nodig?

Amersfoort, 11 mei 2011
Botten, botten en nog meer botten

Gisteren werden de eersteklassers ingedeeld in groepjes. Eén groepje kreeg een rondleiding in de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ze gingen oude botten bekijken, een bottenrace houden en afval uit een beerput sorteren uit de 18e eeuw.

Twee begeleiders gaven informatie over botten aan de brugklassers. Het ging eerst over de botten van het paard van Albert Heijn, daarna kregen ze informatie over neushoorn botten, mammoet botten, walvis botten en mensen botten. Ondertussen vond er nog een kleine ruzie plaats, maar dat werd snel opgelost door Meneer Pieterse.  De meeste leerlingen vonden het interessant en leerzaam, maar na een tijdje vonden ze het saai worden. De leerlingen vonden het vooral interessant het verhaal over de 69 paarden skeletten die werden gevonden in de buurt van Maastricht. Toen we bij de boomkunde waren aangekomen werd een meisje duizelig, gelukkig na wat te drinken en even te gaan zitten ging het weer.
Nadat de rondleiding was afgelopen kregen de leerlingen ongeveer een uur pauze om wat voor hun zelf te doen. Toen ze weer terug kwamen werden de leerlingen in 2 groepen opgesplitst. Eén groep ging de bottenrace doen, ze moesten kijken welke stukjes bot bij de grote hoorden. De leerlingen moesten dat op een formuleer opschrijven en zo konden ze winnen. Sommige leerlingen gingen overschrijven van elkaar. Na een tijdje begonnen ze zich te vervelen en gingen ze op elkaar schrijven en tekenen. De andere groep ging afval uit een beerput sorteren. Het afval kwam uit de 18e eeuw en het was van rijken mensen. Dit vonden sommige leerlingen vies, maar andere weer interessant. Daarna kregen ze wat te drinken, toen ze hun drinken ophadden werd er gewisseld.

Het was een zeer interessante dag. De ochtend duurde een beetje te lang voor de leerlingen. De bottenrace en de beerput was een goede afsluiting van de dag.

Nazife Shabani, Tamana Rahimi, Louise Smeeing & Safia Hammouche.



69 Paarden in een graf


Allemaal even luisteren


Nu dan even kijken


Handje vol


Hoe gaat dat nou zo'n bottenrace?


Schrijf maar over


Waarom sorteren we eigenlijk afval?