donderdag 10 mei 2012

Kunstendag 2e klassers CorderiusCollege


Op 9 mei was de Kunsten dag voor de 2eklassers op het Corderius College. De leerlingen hadden eerder hun keuze algemaakt voor wat ze zouden gaan doen. Ze konden bijvoorbeeld kiezen voor:lipdub, fotografie, dans of animatie. Mijn groepje had gekozen voor het laatsteonderdeel.

Omdat wij eerst verslagen moesten makenkwamen wij iets later binnen en iedereen was al hard aan het werk. De ongeveer20 leerlingen waren druk bezig met kleuren, tekenen en foto’s maken. Eenanimatie maak je door allemaal foto’s te maken waarbij je plaatjes beetje bijbeetje verplaatst zodat je er later een filmpje van kan maken. Het onderwerpwas western en dus werden er veel cowboys gemaakt. Wij hadden bedacht om eenindiaan die met een pijl en boog naar een cowboy aan het schieten was en decowboy zou dan terug schieten met een pistool. De ene tekende een cowboy deandere een indiaan en de andere weer de achtergrond voor alles. Maar net toenwij klaar waren met tekenen was het helaas alweer tijd om op te ruimen. Onze animatie was dus niet gelukt door gebrek aan tijd.

Vervolgens gaven alle verschillendeonderdelen een eigen presentatie. Het was een erg leuke, gezellige dag.

Rondleiding KAdE en workshop muziek


Op woensdag 9 mei deden wij op school mee aan een muziekworkshop.
De workshop werd gegeven door een man die bedreven was in het bespelen van een hangdrum. Dit is een ijzeren bolle drum die vele klanken kan maken. Toen wij het lokaal betraden was hij al een demonstratie aan het geven. Het klonk heel mysterieus en het gaf meteen al een leuke sfeer aan de workshop. Vervolgens mocht iedereen een instrument pakken en deze even bespelen. Veel leerlingen konden al een instrument bespelen. Dus uiteindelijk hoorde je veel verschillende muziek stijlen door elkaar. Sommige bespeelde een gitaar, normaal en ook elektrisch. Er was een drummer die het hele lokaal op zijn kop zette. Ik zelf bespeelde een piano. Maar door het vele gespeel werd het uiteindelijk wel een beestenboel in het lokaal waardoor alles moeilijk te volgen was.
 Na nog wat uitleg over verschillende muziek soorten en nog een paar demonstraties was het afgelopen. Uiteindelijk was het wel redelijk leerzaam maar vooral heel erg leuk.

Op donderdag 10 mei kregen wij een rondleiding op de kade bij de Eem
Eerst bezochten wij het gemeentehuis waar op een leuke manier de geschiedenis en het heden van de kade werd verteld. Er werd verteld waarom monumenten en oude gebouwen werden bewaard. Er werd verteld over toekomstige plannen voor kantoorruimte en de rede waarom dat waarschijnlijk niet door zal gaan. 
Daarna begaven wij ons naar de kade en daar werd verteld over de oude fabrieken en hoe die bewaard of gerenoveerd worden. We brachten ook een bezoek aan Prodent dat is een tandpasta fabriek. Maar we bekeken alleen de buitenkant. Door de regen schuilde we ook even. De regen was wel een zware tegenslag maar uiteindelijk heeft het weinig negatief effect gehad op de uitleg van de gids. Na vele dingen te hebben besproken en veel te maken te hebben gehad met de luchtvochtigheid. Vertrokken wij weer. Het was heel leerzaam en leuk om aan mee te hebben gedaan. 

Rondleiding KAdE en de muziekworkshop


De leerlingen van het Corderius College hebben gisteren een workshop muziek gehad. Tijdens deze workshop werden de leerlingen begeleid door een man die een bijzonder muziekinstrument bespeelde.

De workshop werd ingeleid door een demonstratie van de hang drum die u op de foto hiernaast ziet. Het was wel een bijzondere demonstratie, want niemand van de leerlingen had ooit van het instrument gehoord. Een hang drum kan je niet zomaar in de winkel kopen. Het is een instrument dat maar door een aantal mensen gemaakt word. Als u een idee wilt krijgen van hoe de steeldrum klink. Klik dan op de onderstaande Youtube link voor een demonstratie.

Na de demonstratie mochten de leerlingen zelf een instrument pakken om zich te vermaken.  Dit was geen slim idee, want doordat iedereen door elkaar heen speel kreeg je hoofdpijn. Het was meer een speeluurtje dan een workshop, want de leerlingen mochten doen wat ze wilden, maar dit was aan de andere kant ook wel leuk, want de leerlingen krijgen normaal nooit de kans om zomaar instrumenten te bespelen.

Vandaag was er een Rondleiding voor de leerlingen. De rondleiding ging van start bij Kunsthal KAdE, en vanuit daar liepen de leerlingen naar het stadhuis van Amersfoort. Daar kregen ze uitleg over hoe de stad Amersfoort is ingedeeld, en wat voor ideeën er zijn om de stad beter en mooier te maken. Wat vooral opviel was dat de leerlingen een kapitalistisch denkbeeld hadden over alles. Volgens de meeste leerlingen moest alles rendabel zijn, en ze dachten totaal niet aan de artistieke waarde van bepaalde monumenten. Verder zijn de leerlingen naar de Eemhaven geweest, en vanuit daar konden ze een goed beeld krijgen wat bedoeld de begrippen Inbreiding, monumentbehoud en herbestemming. Zo werden ze langs een architecten bureau gebracht waar vroegen een zeepfabriek was. Het architecten bureau was heel bijzonder, omdat er midden in het gebouw een ouder schoorteen stond, die symbool staat voor de industrie die daar vroegen aanwezig was.  De schoorsteen kunt u zien op de bovenstaande foto.
Daarna mochten de leerlingen  eindelijk naar huis, na een lange tijd in de regen te hebben gestaan en gelopen.


Op woensdag 9-05-2012 hebben leerlingen uit de twee- en derde klas van het corderius een activiteitendag meegemaakt.                                                                                                                                In de school waren meerdere workshops te doen. Eén van de workshops was een muziek activiteit, hiervoor was een man die zijn leven had toegewijd aan muziek naar het corderius gekomen.Toen de leerlingen 's ochtends het lokaal binnekwamen speelde hij een bijzonder lied op zijn instrument.Dit instrument was zeer speciaal omdat het er uit zag als een kopere bol. Op deze bol speelde de man met zijn handen verschillende liedjes.                            
  
Nadat de leerlingen enkele minuten hadden geluistert begonnen ze uit zichzelf ook instrumenten te pakken en die te bespelen. De rest van de workshop werden er meerdere dingen over muziek verteld en natuurlijk werd er ook een band gevormt. Iedereen pakte een eigen instrument en speelde mee met het ritme dat met het drumstel werd aangegeven. Al snel speelde iedereen mee .

De volgende dag hebben we een rondleiding gevolgt. Deze rondleiding begon bij een groot modern gebouw, het had een schuine kant die geheel bestond uit glas. Nadat er was uitgelegt wat de bedoeling voor vandaag was liepen we richting het gemeentehuis. We kregen een uitleg over hij Amersfoort door de jaren heen is gevormt en over hoe we de stad beter zouden kunnen inrichten. Opvallend was dat de mensen die ons hierover vertelde een sterke waarde hechtte aan de oude gebouwen van Amersfoort, de leerlingen wilden juist een moderne stad en gaven niet veel om de geschiedenis van de stad. De rondleiding vervolgde zich bij de Eemhaven, vlak achter de koppelpoort. Hier waren ook veel overblijfselen van oud Amersfoort. Vroeger was hier een zeefabriek maar dat is nu een architectenbureau. In het architectenbureau was veel te leren over waar het vroeger voor dienden.  De rondleiding eindigde met een wandeling rond de Eem waar nog wat meer bezienswaardigheden te vinden waren.

Bezoek aan Onze-Lieve-Vrouwetoren in Amersfoort


Wij zijn met een groepje van Corderius College een bezoek gaan brengen aan Onze-Lieve-Vrouwetoren in Amersfoort. Als eerst verzamelden we in de kunsthal de KAdE. Er werd daar een toespraak gehouden door de voormalige staatssecretaris. Later ging een directeur van een klein bedrijf debatteren met verschillende mensen uit de zaal. Het debat ging over het onderwerp of de oude/historische gebouwen moesten blijven of dat ze teveel geld kosten en dat ze moeten worden gesloopt en er nieuwbouw moet komen. Toen de toespraak/debat was afgelopen gingen we met een groep naar Onze-Lieve-Vrouwetoren. Als je de toren binnenloopt is er een nulpunt in het midden en dat is het middelpunt van Nederland. We gingen met een gids helemaal naar boven lopen. Op ongeveer de helft van de toren stonden de kleine klokken en de touwen waar ze vroeger en destijds ook nog de grote klokken mee luiden elke zondag. Er staan 58 klokken in de toren en voor de restauratie had de toren 38 klokken. Daarna ga je nog verder omhoog en kan je de stad zien en de Utrechtse heuvelrug, we hebben daar veel foto’s gemaakt en je hebt een heel mooi uitzicht. Daarna liepen we nog verder omhoog en kwamen we op het bovenste stuk van de toren, de toren is 98,33 meter hoog. De Gids heeft gezegd dat we de perfecte dag hadden uitgekozen en dat we heel erg geluk hebben want je ziet maar een keer per jaar IJmuiden en we zagen Amsterdam en Hilversum en Almere. En die steden zie je bijna nooit, maar een paar keer per jaar. Dus we hadden heel erg geluk dat het niet bewolkt was en dat we op het goede tijdstip zijn gegaan. We hadden weer een gelegenheid om foto’s te maken en het was zoals ik al eerder zei niet bewolkt dus we hadden mooie, heldere foto’s. daarna moesten we weer helemaal naar beneden lopen, alle 346 treden naar beneden. Oorspronkelijk wilden de bouwers de toren hoger maken maar hij mocht niet hoger worden dan de Dom in Utrecht. De Dom in Utrecht is 112 meter hoog en Onze-Lieve-Vrouwetoren in Amersfoort is 98 meter hoog. Maar om toch te laten zien dat de bouwers van Amersfoort eigenlijk wel hoger wilden bouwen hebben zij nog extra treden erbij gemaakt. Daarna was de dag afgelopen en zijn we terug naar school gegaan.

Amersfoort – Woensdagochtend 09 mei 2012 hadden de tweede klassers van het Corderius College kunstendag. Hierbij konden de leerlingen uit verschillende workshops kiezen en daar mochten ze op het eind over presenteren voor alle leerlingen die hadden meegedaan. Ik ben met drie andere journalisten en 18 leerlingen bij de workshop ‘Theater’ geweest. De leerlingen moesten improviseren en dit leerden ze door verschillende vormen van spellen. Je merkte dat na één spelletje de leerlingen al wat losser kwamen en wat meer durfden. Eerst wilde namelijk niemand voor de klas staan en toen ze zagen dat je je eigenlijk nergens voor hoeft te schamen wilde bijna iedereen meedoen met de improvisatie spellen. Uit de spellen hebben de leerlingen twee spelvormen gekozen om deze te laten zien tijdens de presentaties aan alle andere kinderen. De presentaties waren leuk om te zien, alle leerlingen lieten zien waar ze die ochtend mee bezig hebben gehouden. De leerlingen van ‘Theater’ lieten eerst een stukje zien van ‘het emotionele feestje’ waar de kinderen op een feestje kwamen en daar verschillende emoties moesten laten zien die door het publiek gekozen waren. Daarna lieten ze een stukje zien van ‘het klachtenbureau’, hier moest de klant die naar het klachtenbureau erachter komen over welk voorwerp hij een klacht had. Het voorwerp en de klacht werden gekozen door het publiek en de medewerker van het klachtenbureau hielp de klant om erachter te komen wat voor voorwerp hij in z’n handen had.
Donderdagochtend 10 mei 2012 hebben de tweede klassers van het Corderius College culturele erfgoed activiteiten gedaan. ’s Ochtends 9 uur verzamelde alle leerlingen zich bij ‘Kade’, hier volgde een uitleg of herinrichten van culturele erfgoeden. Daarna splitsten de leerlingen zich in groepjes en ging ieder groepje naar een cultureel erfgoed. Ondanks dat het hard regende, ging iedereen op de fiets naar zijn of haar bestemming. Ik ben met een groepje naar de Schammer in Leusden geweest, dit was de enige buitenactiviteit en helaas hadden we het weer dus niet mee. Aangekomen bij de Schammer was iedereen al drijf nat en daarom is de rondleiding van 2 uur ingekort naar een halfuurtje. De Schammer is voor een deel recreatiepark en voor een deel natuurgebied. Een vrouw van waterschappen nam ons mee over het gebied en vertelde ons dat de Schammer een laag gelegen gebied is waar al het water wordt opgeslagen zodat onder andere Amersfoort niet wordt overspoeld door water. De rondleiding ging erg snel natuurlijk en de leerlingen waren een beetje onrustig om heel goed te luisteren, wat natuurlijk heel goed te begrijpen was, omdat het erg hard regende en ieders kleren en sokken al helemaal nat waren. De Schammer is wel een erg mooi natuurpark in Leusden en de vrouw raadde het ook zeker aan om met mooi weer nog eens langs te gaan.

Rondleiding KAdE


Om 9 uur moesten we verzamelen bij kunsthal de KAdE. We hebben daar een toespraak gekregen van de mevrouw van de workshop. We zijn eerst naar het Gemeentehuis geweest en hebben daar een rondleiding gekregen van een mevrouw die daar werkt als gids. Ze heeft uitgelegd over inbreiden en het uitbreiden van gebouwen en huizen. Ook over gebouwen of huizen die leegstaan en voor een ander doel worden gebruikt. Daarna heeft ze ons een kaart laten zien met plaatsen waar gebouwen of huizen zijn ingebreid of uitgebreid of waar iets nieuws voor in de plaats is gekomen. Bijvoorbeeld bij Prodent dat staat voor het grote deel leeg en ze zijn aan het bedenken wat ze ervoor in de plaats willen doen, alleen het moet wel een goed plan zijn want het moet een aantal functies hebben, en het moet een deel van zijn oude staat behouden. Daarna hebben we gekeken naar panden die leegstaan en waar krakers inwonen die worden betaald om echte krakers eruit te houden zodat als ze het gebouw willen gebruiken ze niet eerst mensen eruit moeten halen die erin zitten. En het duurt meestal lang en het is erg lastig om krakers eruit te krijgen. Want praktisch wonen ze daar zonder huur te betalen. Daarna zijn we naar de Eem gegaan en hebben we gekeken naar de twee zijden van de Eem. Aan de ene kant zitten huizen die zijn ingebreid en aan de andere kant worden allemaal nieuwe dingen gebouwd. De vraag was wat de inwoners of toeristen liever hebben, oude huizen die zijn ingebreid of een hele nieuwe plaats vol met gebouwen, huizen, restaurants en cafes. Daarna zijn we doorgelopen naar het industrieterrein en hebben we gekeken naar de studentencontainers. Dat zijn containers die zijn omgebouwd tot appartementen met alles erop en eraan. En de eigenaars van het pand van Prodent wilden het gebouw verbouwen tot studentenappartementen want ernaast zit een hogeschool.  Maar ze hebben dus concurrentie want de containers zijn best goedkoop, dus het is geen goed plan. Daarna hebben we nog wat gekeken naar leegstaande panden, want dat is een groot probleem in Nederland. Er zijn veel te veel leegstaande panden in Nederland, vooral als het gaat om kantoorgebouwen. Toen zijn we terug naar school gegaan.

Toneel en regen


Op de ochtend van 9 mei hebben wij met een kunstendag van de tweede klas meegelopen. Met een groepje van vier hebben wij het onderdeel toneel bijgewoond. Allereerst hebben we verschillende willekeurige woorden inhoud voor een toneelstuk bedacht. De leerlingen  moesten een locatie kiezen waard dit toneelstuk zich af moest spelen. Daarna hebben we een “emotioneel feestje” gehouden, dit houdt in dat er met verschillende emoties gespeeld wordt. We hebben ook nog het klachtenbureau gedaan. De leerlingen moesten een object kiezen en die moest dan worden geraden door middel van vragen stellen. De vragen werden gesteld door de meneer van het klachtenbureau, die wel wist wat het object was. Het draaide dus soms op grappige situaties uit, omdat de leerling bijvoorbeeld dacht dat hij een trampoline had, terwijl hij een hamster kwam brengen. De sfeer was erg fijn, het was erg gezellig. Er werd na de pauze een presentatie gehouden. De leerlingen deden weer een emotioneel feestje en een klachtenbureau. Het was een zeer geslaagde presentatie en de andere leerlingen vonden het erg leuk gedaan.
Vanmorgen, 10 mei ’12 hadden we ook een erg geslaagd uitje. De dag begon in het museum KaDe, waar we een uitleg kregen over wat herinrichting precies inhield. Hierna hebben we de Schammer bekeken,  waar het pijpenstelen regende en er was vrij weinig te zien, behalve wat gras en een klein slootje. We hebben een soort rondleiding gekregen en we hebben uitleg gekregen over de verschillende waterstanden van Nederland, en we kregen te horen dat Amersfoort in gevaar was. De Schammer is een soort kom in het landschap, die, wanneer er veel regen valt, een deel van het water kan opvangen en er zo dus voor zorgt dat de waterspiegel rond Amersfoort lager blijft dan dat Amersfoort ligt, anders zou Amersfoort overstromen, en dat moeten we niet hebben. Overigens hadden we dit allang bij aardrijkskunde gehad, dus erg nuttig was deze ochtend niet, en we waren drijfnat.

Rondleiding KAdE en het volgen van muzieklessen


Op woensdag 9 mei 2012 hebben de leerlingen uit HAVO 4 en de brugklassers een workshop moeten volgen. Dit maal hadden de leerlingen de workshop muziek gevolgd. Het was een leerzame workshop en vooral een leuke workshop. Zo te zien hadden de leerlingen het enorm naar hun zin. Er werd gedrumd door ervaren drummers van het Corderius College. Dit klonk al aardig. Vervolgens kwamen die pianisten en de gitaristen erbij. Zo langzamerhand begon het op een band te lijken. Toen kwam er de zogenoemde “steeldrum” bij. Dit is een ontzettend gave instrument dat ideale geluiden kan maken. De lessen werden gegeven door een specialist die ervaring heeft met een zogenoemde Steeldrum. De leerlingen van het Corderius College hebben veel verschillende instrumenten beoefend. Bijvoorbeeld: een keyboard, een piano, een drumstel, een djembee, een trompet en een steeldrum.
                                                                                                                                                 
Op donderdag 10 mei 2012 hebben de leerlingen van het Corderius  College zich verzamelt om negen uur bij de Kunsthal KAdE te Amersfoort. Vervolgens hebben we een rondleiding gehad in de buurt van de Kunsthal Kade. De rondleiding ging over het idee hoe er een nieuwbouw kan plaats vinden naast oude monument. We zijn langs de Prodent fabriek geweest in Amersfoort. Prodent produceert tandpasta die vooral bekend staat om het wit maken van je tanden.  Prodent is een van de draaiende fabrieken in Amersfoort, maar zal waarschijnlijk binnenkort gesloten worden.         
Verder zijn de leerlingen van het Corderius College ook binnen het gemeentehuis geweest van Amersfoort . Daar bevind zicht een mooie miniatuur versie van Amersfoort. Dit was indrukwekkend om te bezichtingen. De rondleiding werd gegeven door een ervaren vrouw die het vaker heeft gedaan.

Sportdag Corderius college


Op 9 mei 2012 zijn de brugklassen van het Corderius college in Amersfoort op sportdag gegaan in Bokkeduinen.
Eerst met z`n alle verzamelen op school en daarna doorrijden naar de sportschool in de Bokkeduinen. Met z`n alle op de fiets onderweg langs de snelweg. Eenmaal aangekomen word je hartelijk verwelkomt op de sportschool. De kinderen moesten eerst vijftien minuten wachten omdat alle spullen klaargezet moesten worden. Daar zitten ze dan in de kantine te praten en naar voetbal te kijken. Toen werden ze opgeroepen om zich om te kleden. Een paar kinderen waren nog te laat. Eenmaal omgekleed had iedereen de keuze om zijn eigen sport te doen. Je kon binnen en buiten gymmen. Op de aangewezen plekken stonden verschillende instructeurs te wachten. Er was zat keuze. De keuzes waren: floorbal, voetbal, judo, rugby, quatsch, trampoline springen, springkussen springen, conditie training en tennis. Bij elke sport werden de kinderen eerst opgewarmt door rondjes te rennen en andere trainingen zoals push ups. Buiten waren de sporten: rugby, voetbal en tennis. Binnen waren de sporten: Trampoline springen, springkussen springen, conditie training, judo, floorbal en quatsch. Buiten was het lichtelijk aan het regenen dus kozen de meeste kinderen om binnen iets te doen. Al met al hebben de kinderen van kwart voor tien tot ongeveer 1 uur gesport. Toen ze klaar waren gingen ze weer omkleden en toen zijn ze terug naar school gegaan en daarna terug naar huis.
Het was een leuke dag voor de brugklassen van het Corderius college en de kinderen hebben zich lekker kunnen uitleven.

Laat je tekening bewegen


De 2e jaar leerlingen ,van het Corderius College, hadden gister een kunsten dag. De leerlingen hadden verschillende keuzes. Wij gingen kijken bij het onderdeel animatie. Een animatie maken houd in dat je een tekening net een stukje aanpast en er bij ieder keer een foto maak, zet je deze foto’s allemaal achter elkaar en speel je het af dan word het een vloeiende beweging. De leerlingen kregen uitleg van de docent hoe je een animatie maak. Er waren 2 verschillende keuzes te maken, je tekening laten bewegen door middel van foto’s maken of gewoon tekening maken.
De meeste kozen voor steeds een foto maken. De docent gaf een thema op waarmee het te maken moest hebben. Het thema was: Western. Bij dit thema werd een simpel verhaaltje verzonnen en vervolgens ging je dat tekenen. Dit verhaaltje was bijvoorbeeld dat een indiaan een pijl tegen een cowboy schoot en neerviel. Natuurlijk kan het ook meer zijn maar dit neemt meer tijd in beslag. Er werd eerst gezocht naar een goed idee voor een achtergrond waar het verhaaltje zich afspeelden. Zo kwam de gevangenis en de woestijn vaker voor. Zelf hebben we ook voor een woestijn gekozen. Ze hadden 3 uur de tijd om dit te maken en zelfs dit was nog krap aan. De foto’s werden genomen en achter elkaar gezet. Zo had je dat een cowboy in de gevangenis werd gegooid en één die er ontsnapte. Zelf hadden we een indiaan die werd lastig gevallen door een cowboy en hem neerschoot met pijl en boog. Deze foto’s moeten wel goed gemaakt worden. Als je de achtergrond maar iets beweegt kan je al weer overnieuw beginnen. Dit er gelukkig er zorgvuldig gedaan en alles liep gelukkig goed.
Later werden deze filmpjes gepresenteerd in de aula gepresenteerd door de leerlingen. De andere leerlingen vonden dit erg grappig en creatief bedacht. Ze waren er zelf ook erg enthousiast erover en ook voor de andere presentaties als dans, theather dans en een film maken door de school. 

Bezoek aan Bokkeduinen


We gingen  met de brugklassen naar de Bokkeduinen op 8 mei 2012. Dit is een sportcentrum in Amersfoort waar men allerlei sporten kan beoefenen. Zoals tennis, , uni hockey, voetbal, judo, squash en rugby. De leerlingen werden in groepjes verdeeld. Elke groep ging een andere sport doen.
Eerst moesten de leerlingen zich verzamelen in de kantine. Hier moesten ze enkele tijd wachten, vervolgens werd hun uitgelegd wat de bedoeling was voor die dag. Ook werden er een paar regels door genomen om alles veilig en geslaagd te laten verlopen. De leerlingen konden zich hierna gaan omkleden in de kleedkamers. Toen alle leerlingen waren omgekleed melden ze zich in de grote gymzaal. Hier werden de groepen gemaakt voor de verschillende sporten.
Alle leerlingen gingen vervolgens naar de gekozen sport toe. Hier volgde een uitleg over de gekozen sport. Eerst werden de leerlingen een beetje opgewarmd met bijbehorende activiteiten. Vervolgens begonnen ze rustig aan de sport.
De dag bestond uit twee rondes, na de eerste ronde kregen ze een pauze. In de tweede ronde werd de tweede sport gedaan door de leerlingen. Weinig leerlingen kozen voor judo en rugby. Volgens mij zijn dat de sporten die wat unieker zijn. De meeste leerlingen kiezen voor een sport die ze al kennen of die ze zelf beoefenen. De meest gekozen sporten waren voetbal en uni hockey. Dit zijn ook de sporten die veel te zien zijn op tv. Ik denk dat dit de 2 meest populaire sporten zijn die er zijn. Ook zag je dat er weinig meisjes mee deden aan voetbal, maar liever kozen voor tennis. Bij tennis zag je weer weinig jongens. De meest actieve sport was squash. Hier werd heel sportief gespeeld door de leerlingen.
Om 1 uur was het afgelopen en mocht iedereen naar huis. De laatste oefening voor die dag waarschijnlijk. Ik denk dat alle leerlingen erg moe waren van deze sportieve dag. Het is erg goed dat school zulke activiteiten organiseert om leerlingen te stimuleren een sport te beoefenen. Misschien waren er wel leerlingen bij die dachten: ‘Dit is best een leuke sport dit wil ik wel vaker doen’. Sporten is namelijk erg goed voor de gezondheid van de leerlingen. Ik vond het een zeer geslaagde dag en hoop dat school dit nog vele malen vaker gaat doen. 

Sfeervolle Corderius sportdag


AMERSFOORT – Afgelopen dinsdagochtend zijn leerlingen van het Corderius College naar de Bokkeduinen geweest om te sporten. Het begon alleen wat somber. Veel leerlingen waren al aanwezig om 08.30u, de afgesproken tijd. Tot hun grote teleurstelling moesten zij wachten op het bevrijdende woord: ‘Jullie mogen omkleden en naar de grote sportzaal gaan’, dat pas om 09.20u kwam.  Gelukkig werden de leerlingen vermaakt door de hangende televisies die Eurogoals uitzonden, een goed bekeken programma op Eurosport.
In de sportzaal aangekomen werden de leerlingen naar hun sportbegeleiders gestuurd om daar hun van tevoren gekozen sport te beoefenen. Voetbal, unihockey, tennis, judo, kickboksen, trampoline springen, sporten op een springkussen, volleybal en rugby waren de sporten waaruit de leerlingen konden kiezen. Een groot aantal sporten waarvan niet elke school de keuze biedt.
Er waren twee rondes verdeelt over de ochtenden, waarvan elke ronde eerst begon met een uitgebreide instructie. Zo konden de leerlingen rustig en opbouwend kennismaken met hun sport. Bijvoorbeeld op het lange springkussen, daar mochten de leerlingen eerst een stukje over het kussen rennen, waarna ze de koprol probeerden en afsloten met zweefrollen en prachtige salto’s voor de leerlingen die lef hadden. De trampoline-cursus werd op dezelfde manier opgebouwd; hoogspringen, benen naar voren strekken en de leerlingen die lef hebben, konden meer gevorderde kunstjes beoefenen. Over de sport voetbal hoefde niet zoveel uitgelegd te worden. De leerlingen begonnen meteen vrolijk teams te maken en speelden de bal gelijk rond. Uit de lucht begonnen wat natte druppeltjes te vallen, maar ook ondanks dat speelden ze buiten vrolijk verder. Niet alleen voetbal werd buiten gespeeld, maar ook de sporten rugby, volleybal en tennis werden buiten gedaan.
Om 13.00u mochten de leerlingen naar huis om daar lekker uit te rusten, een douche te nemen en een vrije middag te hebben. Ze waren enthousiast over de ‘sportochtend’, ondanks dat de leerlingen ’s ochtends wat langer hebben moeten wachten.



Sportdag bij Fit Academie Bokkeduinen


Gisteren hebben de brugklasleerlingen van het Corderius College de kans gehad om een kijkje te nemen bij de Bokkeduinen, en om te voelen hoe het is om een sportman te zijn.
Als eerste werden de leerlingen onderverdeeld in verschillende groepen. Rond 09:15 ging de sportdag van start. Er waren veel verschillende activiteiten, dus ze konden van alles wat ervaren. Iedereen was gemotiveerd en gedreven om goed mee te doen.

De sportdag begon met unihockey. Deze sport lijkt veel op gewoon hockey, dat buiten op een veld gespeeld word, die men vast wel kent van de televisie. Unihockey daarentegen word binnen in een zaal gespeeld, en de bal en stick zijn stukken lichter, zodat er op een snel tempo gespeeld kan worden. In de zaal werd een harde strijd geleverd. Iedereen was heel sportief en meewerkend, dat komt mede door de goede begeleiding die er aanwezig was.
In de zaal daarnaast werd er gejudood op een speciaal daarvoor aangelegde mat. Bij Judo is het de bedoeling om je tegenstander zo hard en snel mogelijk naar de grond te werk, en het liefst op zijn rug neer te laten komen, want dan scoor je een Ippon en heb je de wedstrijd direct gewonnen. De leerlingen werden begeleid door een meisje met een zwarte band. Ze hebben vooral gewerkt aan werpen en gooien. Ze hebben ook nog een aantal zelfverdedigings technieken kunnen leren. Uiteindelijk mochten ze even tegen elkaar judoën. De meiden vonden dit wat minder leuk, want die waren bang om hun nagels te breken. De jongens daarentegen maar vonden dit helemaal geweldig.

Het volgende onderdeel was een korte conditietraining. Bij een conditietraining is het de bedoeling om de sporter tot het uiterste te laten gaan, en daarmee zijn uithoudingsvermogen te vergroten, dit is bij vele sporten van essentieel belang. De leerlingen begonnen met rondjes rennen, om hun spieren een beetje warm te krijgen. Daarna moesten ze vooral veel opdrukken, en explosieve bewegingen maken, zoals korte sprintjes trekken. Toen ze klaar waren, kon je aan hun hoofd wel aflezen dat ze blij waren dat het achter de rug was.
Buiten werd er gevoetbald. Iedereen weet wel wat de bedoeling is bij voetbal, dus dat hoef ik jullie niet uit te leggen. Het was best druk op het veld. Er waren vooral jongens op het veld. Dit maakte het interessanter voor de jongens, want meisjes kunnen over het algemeen niet goed voetballen. Nu konden de jongens op een hoog tempo spelen, en af en toe een schouderduw geven.

Er werd ook nog getennist op het tennisveld van de Bokkeduinen. Daar waren zowel jonges als meisjes. Tot mijn verbazing werden de jongens ingemaakt door een meisje dat hoogstwaarschijnlijk zelf op tennis zit, en dat vaker dan één keer per week doet. Aan de gezichten van de leerlingen was af te lezen dat ze veel plezier hadden bij het tennis.
Het was kortom een leuke en leerzame dag bij de Fit Academie Bokkeduinen. Er zullen zeker een aantal leerlingen kiezen om later naar deze school te gaan.

Corderius College sport bij Sportpark Bokkeduinen


Leerlingen van het Corderius College zijn gaan sporten bij ROC Sport- en Fitacademie Bokkeduinen te Amersfoort. Er waren veel verschillende activiteiten om te beoefenen zoals: voetbal, rugby, tennis, trampoline springen, springkussen, conditietraining, judo, en unihockey. Iedere leerling beoefende twee verschillende sporten. Met een zogenoemde keuzeblad konden zij hun favoriete sport aankruisen. En aan de hand van het keuzeblad werden de groepen ingedeeld.
De sportdag werd opgedeeld in twee verschillende rondes. Ronde één duurde van kwart voor tien tot elf uur. Ronde twee duurde van half twaalf tot een uur of twee. Uiteraard werden er verschillende pauzes ingelast. In deze pauzes konden de fanatieke leerlingen van het Corderius College een flesje water drinken en een broodje eten.
Het voetbal ging er heel fanatiek aan toe. De jongens en meisjes hadden mooie flexibele bewegingen waarbij ze hun tegenstander gemakkelijk en vloeiend voorbij speelden. Het voetbalteam werd opgedeeld in twee aparte groepjes die ongeveer van gelijk niveau op sportgebied zijn. De ene partij hadden felle oranje kleurige hesjes aan en de andere partij hielden gewoon hun kleren aan zonder er bewerking aan toe te voegen. Deze hesjes hebben als doel de teams van elkaar te onderscheiden, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan tijdens het spel.
Bij de conditietrainingen, die gegeven werd door de studenten van het ROC Sport- en Fitacademie Bokkeduinen te Amersfoort, werd het de leerlingen van het Corderius College ontzettend moeilijk gemaakt.

                 Copyright: Van Moort & Partners archtiecten BV, Amstelveen.

Sporten bij het Corderius


De leerlingen van het Corderius College ging gister naar sportpark ‘’ de Bokkeduinen’’. De brugklassers gingen hier kennis maken met verschillende soorten sport, uitgelegd door leerling van Het ROC sport academie. Alle leerlingen werden verdeeld over de verschillende sporten: voetbal, rugby, tennis, trampoline springen, springkussen springen, judo, conditie training en floorball. Iedere leerling deed deze dag 2 sporten. 1 in de 1e ronde en 1 in de 2e ronde. De 1e ronde duurde van kwart voor 10 tot 11 uur, vervolgens werd er een pauze van een half uur gehouden en daarna de 2e ronde die van half 12 tot 2 uur duurde.
Buiten werd er begonnen met voetbal. De jongens en meiden werden verdeeld in 2 groepen. De ene groep begon met een partij vorm, waarin 2 teams tegen elkaar gingen voetballen. Dit waren leerling die het goed of wel redelijk konden. De leerlingen die dit wat slechter konden, werd geleerd om een paas en trap beweging te maken, hierbij werd een rondo gevormd en werd rustig na elkaar toegespeeld. Naderhand ging dit steeds beter en werd er nu in het midden 2 leerlingen gezet die de bal moesten afpakken. Hierdoor leerden ze snel en slim naar elkaar toe te spelen. Kreeg 1 van de 2 leerlingen die in het midden stond dan moest de gene die de bal speelde in het midden. Later werden de twee grote groepen bij elkaar gestopt en werd dit een grote partij, over een groot veld, waar alle vaardigheden naar boven kwamen die ze hadden geleerd, dit had ook resultaat.
Binnen werd er judo les gegeven. Eerst werd de warming-up gedaan wat belangrijk is voor het sporten. De student die dit uitlegde had zelf de zwarte band met judo, dat is het hoogste niveau met judo, dus wist dus bijna alles wat goed of fout was en kon dit goed uitleggen. De basis bewegingen werden uitgelegd en de leerlingen deden deze na. Deze bewegingen zijn belangrijk om blessures te voorkomen. Later werden deze bewegingen toegepast in het judo wedstrijd. 

Jongeren sporten bij de Bokkeduinen


Dinsdag 8 mei 2012 gingen de brugklasleerlingen van het Corderius College in Amersfoort sportactiviteiten doen bij de Bokkeduinen.

Om half negen moesten de leerlingen zich verzamelen in de kantine van het gebouw. Er werden een paar veiligheidsregels besproken zodat er geen ongelukken zouden gebeuren. Om kwart over negen werden de leerlingen opgehaald om zich om te kleden. Dit was later dan gepland.  Als ze zich omgekleed hadden moesten ze in de grote sporthal  verzamelen om daar te wachten op verdere uitleg over wat de bedoeling was van wat ze deze sportdag gingen doen.
In de grote sporthal werden de leerlingen opgedeeld in groepen en gingen met een aantal leerlingen van de Bokkeduinen mee om uitleg te krijgen wat ze moesten doen en om te sporten. Zo kon je bijvoorbeeld gaan tennissen, voetballen, rugbyen, squashen, trampoline springen, judoën en hockeyen. Ze werden begeleid naar een veld waar ze gingen beginnen met de sport. Ze kregen eerst een warming-up van ongeveer tien minuten om de spieren los te maken, ze moesten zich opdrukken en rondjes lopen. Ze kregen uitleg en begonnen daarna met de sport. Er waren twee rondes dus ze moesten twee verschillende sporten doen. Tussen de rondes kregen ze een pauze. Je zag dat ze tijdens de pauze ook al uitgeput waren maar als ze weer begonnen met de tweede hadden ze weer genoeg energie om mee te doen.

Squash, judo, uni-hockey en trampoline springen werden binnen gehouden. Voetbal, rugby en tennis werden buiten gehouden.  Bij de buitensporten was het drukker dan bij de binnensporten, er was buiten natuurlijk meer ruimte op de grote velden dus konden er meer leerlingen meedoen met die sporten. De leerlingen deden allemaal enthousiast mee met de sportactiviteiten en hadden er plezier in. Je zag ze lachen met elkaar en hun oogjes glinsterden.

Om één uur was de sportdag afgelopen. De leerlingen waren helemaal  uitgeput omdat ze zo goed mee hadden gedaan.  De leerlingen praatte nog met elkaar na over de leuke en sportieve dag die ze hadden gehad bij Fit Academie Bokkeduinen. 

woensdag 9 mei 2012

Bezoek aan kunsthal KAdE & lieve-vrouwetoren


Vandaag hebben wij meegelopen met een activiteiten dag van de onderbouw.
Na een korte introductie brachten wij met onze medeleerlingen eerst een bezoek aan kunsthal kade. Daar kregen wij een toespraak van de Heer Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij legde uit waarom en hoe de Nederlandse monumenten bewaard worden. Na wat meer uitleg en een kort debat van onderbouw leerlingen dat geheel onverwacht voor ons kwam vertrokken we weer. 
Daarna fietsten we met een groepje naar het lieve-vrouweplein. Daar ontmoetten we een gids die ons helemaal naar de top van de toren begeleide. Bij elk deel van de toren maakte we wel een stop. We hebben van de gids veel geleerd. Hij vertelde over de geschiedenis van de toren en zijn verhaal. De toren is 98 meter hoog en heeft wel 349 treden. Het was de bedoeling van de bouwers om de toren hoger te maken maar dit mocht niet van de bisschop van Utrecht, omdat de toren niet hoger mocht worden dan de dom in Utrecht die wel 112 meter is.

De bijbehorende kerk die bestaat niet meer. Deze bestond in 1444 nog wel. Deze is uiteindelijk in 1787 kapot gegaan toen in de kerk soldaten een basis hadden. Een soldaat liet perongeluk wat kruid ontbranden. Daardoor ontplofte de rest in de kerk ook. In een grote vuurbal was de hele kerk vernietigd hierbij kwamen mensen om en waren er vele gewonden.
Het was een zware klim om boven te komen en de traptreden waren soms veel te schuin en te klein. Maar eenmaal boven aangekomen had het een geweldig uitzicht. Je kan als het helder weer is vanuit een bepaald gedeelte van de toren Utrecht zien liggen en in de verte zie je de domtoren. En omdat wij veel geluk hadden was het ook een heldere dag. Ook Amsterdam kon je zien liggen.
Uiteindelijk gingen we weer naar beneden. Het was een leuke dag en we hebben er veel van geleerd.



Een dagje Cultureel Erfgoed Amersfoort voor brugklassers

Op maandag 7 mei zijn een aantal brugklassen naar het Rijksdienst Cultureel Erfgoed
(RCE) Amersfoort geweest. Daar aangekomen kregen ze uitleg over Cultureel Erfgoed en werden ze opgedeeld in groepen die allemaal iets anders gingen doen waaronder een rondleiding bij de Eem en de Koppelpoort.
De dag begon met het fietsen van school naar het RCE. We 
moesten in een zaal gaan zitten waar we uitgelegd kregen wat Cultureel Erfgoed nou precies inhoud. Hij vertelde dat het belangrijk was om monumenten zoals de Koppelpoort te bewaren. Hieruit ontstond een discussie tussen leerlingen van een ander leerjaar die mee waren gekomen en een vrouw die zelf in een monument woont. Zij vond dat oude gebouwen niet afgebroken mochten worden om vervangen te worden door nieuwe moderne gebouwen. Een leerling vond dat al die oude gebouwen alleen maar geld kosten terwijl de andere juist vond dat ze geld opleverde door toerisme. Vervolgens waren er steeds meer brugklasleerlingen die in de discussie meegingen. Na de discussie kwamen er 4 mensen die ouderwets gekleed waren. Ze gingen helemaal op in hun rol en vertelde wie ze waren en wat ze vonden van de monumenten.
Toen we klaar waren in de zaal werden er groepen gemaakt die allemaal iets anders gingen doen. Een groep ging naar de Eem en kreeg uitleg van weer iemand anders over een aantal boten die er lagen. De vrouw die dit vertelde woont zelf in een van die boten. Vervolgens werd de groep in tweeën gedeeld om een stukje over de Eem te varen met een kleine motorboot. We werden aan de kant afgezet om naar de Koppelpoort te gaan. Daar kregen we van een man uitleg over de Koppelpoort. Hij vertelde over een soort van zwarte houten blok dat aan de muur boven het water hing, daar werd vroeger pek naar beneden gegooid over de mensen die Amersfoort binnen wilde komen maar niet welkom waren. Ook wees die een bel aan waar de schippers aan belde als ze ’s avonds toch binnen wilde komen als de poort al dicht was. Aan de poort hangt ook een groot wapenschild van Amersfoort. 
Vervolgens mochten we naar binnen wat normaal gesproken niet mag. Daar moesten we met een trap naar boven zodat we boven op de muur konden staan. Hij legde uit hoe er vroeger door speciale gaten werd geschoten. Een deel boven op de muur is gerestaureerd maar dat kan je heel goed zijn omdat dat er heel erg strak en nieuw uitziet. Toen gingen we in een ander deel in de muur naar binnen waar vroeger de gevangenen op twee gigantische ratten moesten lopen om de poort open en dicht te krijgen. Deze keer mochten leerlingen er zelf in lopen om de poort open en weer dicht te doen, dit was erg leuk. Toen was het dagje uit afgelopen en mochten de bruggers weer weg.
Het was een erg geslaagde dag, het liep allemaal goed en het was erg interessant.





dinsdag 8 mei 2012

Excursie brugklassers


Om 09.00u zijn wij met de brugklassers van het Corderius College op stap gegaan. Op de fiets gingen we naar het beroemde glazen gebouw ‘De Kade’ in Amersfoort. De bruggers kregen een fantastische opening van de directeur. Een andere man begon te vertellen hoe belangrijk het is oude gebouwen te bewaren en onderhouden. Tijdens zijn speech ontstond er een debat tussen twee vwo 5 leerlingen, een leraar en nog twee mensen van het gebouw Kade. Daar sloten een paar bruggers zich bij aan, om ook mee te discussiëren. Dit was erg leuk om mee te maken, want de bruggers die lieten duidelijk merken wat hun mening was en onderbouwden dit met verschillende argumenten. 

Na de opening verzamelden iedereen zich in een paar groepjes. De groepjes gingen naar verschillende oude gebouwen en monumenten. Wij als journalisten gingen met het groepje ‘bronnen van het archief’ mee. Met onze groep liepen wij naar het gebouw ‘de observant’. Daar kregen we allereerst weer een opening met wat ons te wachten stond. Ook werd ons duidelijk verteld dat alles wat we zouden zien heel erg oud en uniek is, dus dat we erg voorzichtig moesten doen met de spullen en niets mochten aanraken. We gingen naar de kelder van het gebouw, waar het hele archief van Amersfoort is opgeslagen. De kelder was erg goed beveiligd en koel om alles zo lang mogelijk te bewaren. Er staat zo’n 3 km kast aan oude documenten opgeslagen. 

Toen we in de kelder aangekomen waren, ging een man van alles vertellen over de opgeslagen archieven. Hij liet onder andere het oudste bondgenootschap contract zien, waarin beschreven stond dat Amersfoort en Eembrugge elkaar zouden steunen in tijd van voorspoed en tegenspoed. Verder liet hij ook liefdesbrieven zien van de oma van een actrice die vroeger in de serie ‘t schaep met vijf pooten’ speelde. Ook liet hij de oudste foto zien van Amersfoort die ooit is gemaakt. Met deze foto en alle spullen ging hij erg voorzichtig om en hij deed handschoenen aan zodat hij niets zou beschadigen. Ook vertelde hij dat ze binnenkort met alle archieven en spullen gaan verhuizen naar een groter gebouw, met een grotere opslagruimte. 

Nadat we hiermee klaar waren vertelde een andere man ons over de site ‘Amersfoort op de kaart.nl’. Hij liet allemaal opties zien wat je met deze site kunt doen. Ook liet hij zien dat deze opties allemaal mogelijk zijn met je smartphone. We liepen daarna naar het Lieve Vrouwenplein om de Lieve Vrouwentoren te bekijken van buiten. De man liet op zijn Ipad zien hoe de app van Amersfoort op de kaart.nl werkte in werkelijkheid. Je kon het plein filmen met de camera en dan zag je op de Ipad verschillende knopjes waarop je kon klikken en dan kreeg je informatie over die plekken en gebouwen die daar staan. Het was een zeer leerzame dag en alle bruggers hebben zich ook zeker vermaakt, vertelden ze ons.



Bezoek aan de Cultureel erfgoed/Koppelpoort



De brugklassen van het Corderius College gingen het Cultureel erfgoed en de Koppelpoort bezoeken. Dit vond plaats op 7 mei 2012 in Amersfoort. Hier werd hun iets verteld over de gebouwen van de stad Amersfoort en het ontstaan ervan.



Eerst gingen de leerlingen op de fiets naar het Cultureel erfgoed in Amersfoort in de buurt van het gemeentehuis. Vervolgens werd hier de leerlingen wat verteld over oude gebouwen. Hier ontstond een discussie over het afbreken van oude gebouwen. Of deze gebouwen wel moesten bleven onderhouden worden? Dit kost namelijk veel geld.

Vervolgens gingen de leerlingen naar de Eem. Hier lagen allerlei oude boten die worden gebruikt om in te wonen en sommige om rondvaarten te geven. Ook was er een boot waar een restaurant in was gemaakt. Helaas was dit restaurant failliet gegaan. Ook was er een boot met een restaurant erin die een Michelin ster had. Op de kade lag een boot waar je in kon kijken als voorbeeld hoe het er van binnen uitzag.
De groep werd in 2e gesplitst om een tochtje met een motor bootje te maken. Vanaf het bootje kon je de boten die er lagen goed bekijken.

Hierna werd de leerlingen iets uitgelegd over de koppelpoort. Er hing een maquette van de stad Amersfoort aan de Koppelpoort hierop kon je goed zien dat de stad 2 muren heeft gehad. Zo kon je goed zien hou de stad was opgebouwd. Dit begon namelijk bij het Lieve vrouwen plein met de Sint/Joriskerk. Bij de Koppelpoort kon je goed zien hoe dik de muur van de stad moest geweest zijn. De muur is nu afgebroken in de plaats van de muur staan nu de muurhuizen en een mooi park. Ze bekeken de poort waar de poortdeur in heeft gezeten. Hier zag je dat de deur niet opgetild kon worden omdat het ene scharnier naar beneden wees en het andere naar boven. Vervolgens bekeken ze de Koppelpoort van voren. Hier zag je een houten hutje aan de voorkant zitten. Er werd hun verteld dat hier heet bier uit werd gegooid als er indringers de stad binnen probeerde te komen.



Vervolgens mochten de leerlingen op de Koppelpoort. Vanaf hier had je een mooi zicht op de Eem. Op de Koppelpoort waren gaten gemaakt om uit te schieten. Ook waren er speciale patronen op de dakpannen gemaakt. Ook stond er een groot wapenschild op de poort afgebeeld. Vervolgens gingen de leerlingen de koppelpoort binnen om bij de poort te kijken. De leerlingen mochten de ratten in die de poort omhoog naar boven en beneden tilde. Dit werd vroeger gedaan door gevangenen die gevangen werden gehouden in Amersfoort. De poort is al zo oud dat er een boomstam van 800 jaar in ligt. Ook zijn er veel dingen gerestaureerd om de koppelpoort in stand te houden. Hierna waren de leerlingen klaar voor vandaag en mochten weer op de fiets terug naar school. 





Brugklasuitjes Corderius college


In Amersfoort op 7 mei 2012 zijn de brugklassen van het Corderius college naar buiten gegaan om het één en het ander te bezoeken. Ze hebben het Cultureel erfgoed een bezoekje gebracht en zijn daarna doorgegaan naar de Koppelpoort.



De brugklassen waren eerst aanwezig op de school en zijn daarna gezamenlijk doorgefietst naar het Cultureel erfgoed waar ze uitgebreid uitgelegd kregen wat er daar allemaal gebeurt. Eerst sprak de directeur van het Cultureel erfgoed hen toe om uit te leggen hoe belangrijk het is om monumenten te bewaren en te onderhouden. Uit dit gesprek ontstond er een discussie over of het goed of slecht was om oude gebouwen te bewaren. De ene helft zei dat het het beste was om oude gebouwen te slopen omdat ze alleen maar geld kosten. De andere helft zei dat het juist goed is om ze te bewaren omdat ze geld opleveren omdat toeristen ze graag zien.
Na het diepgaande debat werden de kinderen opgesplitst in twee groepen. De ene helft ging naar de Eem. Er stonden oude boten die soms te huur stonden en soms dienden als restaurant of zelfs hotel. Na de uitleg gingen de kinderen zelf in een bootje om een mooi zicht te krijgen op de grachten en de boten die er staan. Uit de boot gingen ze richting de koppelpoort waar werd uitgelegd waar de koppelpoort voor diende. De koppelpoort was toen der tijd goed bewaakt. Je kon er over land doorheen maar ook door het water. Er zaten echter grote deuren in (nu niet meer) en de poort werd goed bewaakt. Als je over land wilde gaan zaten er vele wachters op de muur en als je via het water wilde gaan dan werd er heet teer of bier over je heen gegooid via een klein hutje dat er boven hing. De kinderen mochten zelf ook de muur op om een idee te krijgen hoe de schutters op de muur dekking hadden. De poorten konden alleen geopend worden door twee grote ratten. Er werden elke ochtend om ongeveer zes uur meerdere gevangenen opgehaald om in dat rad te lopen om de poort open en dicht te doen. De kinderen mochten zelf ook per viertal op het rad lopen om een beter idee te krijgen hoe de poorten open en dicht gaan. Hier kwam de uitleg te pas die de directeur van het Cultureel erfgoed te pas. Er werd namelijk uitgelegd waarom de koppelpoort een monument is en hoe het gerestaureerd word. Amersfoort heeft een prijs gewonnen voor goed restaureren omdat er ook echt oud materiaal word gebruikt zodat het er goed uitziet. Ook het wapen van Amersfoort staat op de koppelpoort en word goed onderhouden. Op de muur hangt een maquette die laat zien hoe de muren van de binnenstad er eerst bij stonden en hoe dat nu de muurhuizen zijn geworden.