dinsdag 8 mei 2012

Brugklasuitjes Corderius college


In Amersfoort op 7 mei 2012 zijn de brugklassen van het Corderius college naar buiten gegaan om het één en het ander te bezoeken. Ze hebben het Cultureel erfgoed een bezoekje gebracht en zijn daarna doorgegaan naar de Koppelpoort.



De brugklassen waren eerst aanwezig op de school en zijn daarna gezamenlijk doorgefietst naar het Cultureel erfgoed waar ze uitgebreid uitgelegd kregen wat er daar allemaal gebeurt. Eerst sprak de directeur van het Cultureel erfgoed hen toe om uit te leggen hoe belangrijk het is om monumenten te bewaren en te onderhouden. Uit dit gesprek ontstond er een discussie over of het goed of slecht was om oude gebouwen te bewaren. De ene helft zei dat het het beste was om oude gebouwen te slopen omdat ze alleen maar geld kosten. De andere helft zei dat het juist goed is om ze te bewaren omdat ze geld opleveren omdat toeristen ze graag zien.
Na het diepgaande debat werden de kinderen opgesplitst in twee groepen. De ene helft ging naar de Eem. Er stonden oude boten die soms te huur stonden en soms dienden als restaurant of zelfs hotel. Na de uitleg gingen de kinderen zelf in een bootje om een mooi zicht te krijgen op de grachten en de boten die er staan. Uit de boot gingen ze richting de koppelpoort waar werd uitgelegd waar de koppelpoort voor diende. De koppelpoort was toen der tijd goed bewaakt. Je kon er over land doorheen maar ook door het water. Er zaten echter grote deuren in (nu niet meer) en de poort werd goed bewaakt. Als je over land wilde gaan zaten er vele wachters op de muur en als je via het water wilde gaan dan werd er heet teer of bier over je heen gegooid via een klein hutje dat er boven hing. De kinderen mochten zelf ook de muur op om een idee te krijgen hoe de schutters op de muur dekking hadden. De poorten konden alleen geopend worden door twee grote ratten. Er werden elke ochtend om ongeveer zes uur meerdere gevangenen opgehaald om in dat rad te lopen om de poort open en dicht te doen. De kinderen mochten zelf ook per viertal op het rad lopen om een beter idee te krijgen hoe de poorten open en dicht gaan. Hier kwam de uitleg te pas die de directeur van het Cultureel erfgoed te pas. Er werd namelijk uitgelegd waarom de koppelpoort een monument is en hoe het gerestaureerd word. Amersfoort heeft een prijs gewonnen voor goed restaureren omdat er ook echt oud materiaal word gebruikt zodat het er goed uitziet. Ook het wapen van Amersfoort staat op de koppelpoort en word goed onderhouden. Op de muur hangt een maquette die laat zien hoe de muren van de binnenstad er eerst bij stonden en hoe dat nu de muurhuizen zijn geworden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten